Børnebiffen i dagtilbud

Materiale app fra Filminstituttet

Det Danske Filminstituts afdeling har udviklet et app beregnet til børnehaver, hvor man vil arbejde med børns filmforståelse, og er et bud på et nemt tilgængeligt materiale, der kan støtte pædagoger i at sætte film og medier på dagsordenen i landets daginstitutioner, der understøtter gode fælles filmoplevelser og kreative mediepædagogiske aktiviteter. Appen giver adgang til 400 kortfilm og mange sjove og lærerige aktiviteter, der tager udgangspunkt i film.

Børnebiffen i dagtilbud, der oprindeligt hed Filmcentralen / For de yngste, er enkel og fleksibel at bruge i den pædagogiske dagligdag. Den rummer guidede forløb med aktiviteter og korte film. Der er fokus på fællesskab, dialog og kreativ leg. Der er helt enkle aktiviteter, hvor børn og pædagoger ser film sammen og taler om oplevelsen, eller hvor børnene fx skal fotografere og optage lyd indendørs og udendørs. Og så er der de lidt mere avancerede aktiviteter, hvor børnene fx laver deres egne, små animationsfilm. Alle aktiviteterne tager afsæt i de pædagogiske læreplanstemaer.

Hvordan kommer man igang

For at app’en skal fungere, skal iPad’en være forbundet til internettet, da billeder og film hentes online. Og man skal benytte et UNI-login, som er gratis for dagtilbud.

Når man åbner app’en er der også gjort klar til en introduktionsvideo samt en hjælpe- og vejledningsfunktion, der ikke var lavet færdig, da afprøvningerne foregik. Under brugen kan dette vindue kan slås fra, så det ikke fylder på skærmen, før man logger ind på app’en igen.

App’en er dels struktureret efter materialets temaer og de aktiviteter og film der er til rådighed, og dels ud fra de forskellige pædagogiske læreplanstemaer der pt er gældende for danske dagtilbud, hvilket vises med symboler i toppen af skærmen. App’ens temaer er mangeartede og fremstår indbydende, og giver brugeren lyst til at klikke ind og se, hvad temaet tilbyder, og når man klikker på et tema eller et læreplanstema får man tilbudt en række aktiviteter og en række film, der kan bruges til at arbejde med det valgte tema. Der er et forskelligt antal aktiviteter og film, der passer til de forskellige temaer.-

Link til Filmcentralens side om App’en

Rapport om udviklingen af Filmcentralen / For de yngste

Medarbejdere fra Københavns Professionshøjskole har lavet en følgeforskningsrapport under tilblivelsen af Filmcentralen / For de yngste, og i denne rapport er der dels vurderinger af app’en på baggrund af observationer og interview i en række børnehaver, og der er mere teoretiske afsnit om film- og mediepædagogisk praksis.