PuppetPals

Kukkasse dukketeater simulator

PuppetPals er en kukkasse dukketeater simulator, altså et digitalt pangdang til en papkasse der er udsmykket som en teatersal, og papfigurer der styres på scenen via ståltråd. I PuppetPals kan du let optage dine figures bevægelser, når du flytter dem rundt på skærmen, samtidig med at app’en optager den lyd der er i rummet. Altså din snak mv.

Puppet Pals tilbyder figurer og baggrunde inden for en række temaer. Du kan også lave dine egne figurer ud fra fotos og lægge dine egne baggrunde ind i appen. Man kan have op til 8 figurer og op til 5 forskellige baggrunde igang på samme tid..

I gratisversionen for du adgang til syv figurer og tre baggrunde, og disse figurer og baggrunde giver som udgangspunkt mulighed for at lave forskellige historier og eventyr.

I købeversionerne kan man både hente ekstra figurpakker og baggrunde ned i app’en, og man kan lave sine egne. Tag fx et billede at et barn eller et stykke legetøj på stuen, og så kan du ved at tegne med fingeren rundt om den figur du ønsker at benytte i din histore, skære baggrunden væk fra billedet.

Brug af PuppetPals i vuggestuen

Når vi benytter PuppetPals i vuggestuer, benytter vi den på to måder, dels i voksenstyrede aktiviteter og dels hvor børnene selv leger med app’en.

Som voksenstyret aktivitet er PuppetPals velegnet som historiefortæller værktøj. I samlinger, stillestunder eller i de sene eftermiddagstimer kan den voksne med stort udbytte fortælle historier, der illustreres og optages i PuppetPals. Disse historier kan børnene så se efterfølgende, som alternativer til Minisjang, Gurli Gris og lignende.

Selv helt små børn kan få glæde af selv af få lov til at lege med PuppetPals. Her kan de opleve hvordan de selv kan manipulere med figurer på en iPad skærm. De større børn i vuggestuen kan så småt begynde selv at lave historier i PuppetPals eller være med til det sammen med en voksen.

Vi har gennem rigtigt mange besøg i vuggestuer erfaret, at det kan være svært for et vuggestuebarn at flytte figurerne og tale samtidigt, når de optager film (eller bare leger med figurerne), foregår figurernes bevægelse og de sagte ord ikke samtidigt. Altså flytter vuggestuebarnet først figuren, og siger derefter hvad figuren “skal sige”.

Det at producere film er dog ikke den største interesse for børnene, og det er helt fint at de benytter PuppetPals til at eksperimentere med at flytte figurer rundt på skærmen med én finger og eksperimenterer med at gøre figurerne større og mindre med to fingre.

Brug af PuppetPals i børnehaven

Når vi introducerer PuppetPals til børnehavebørn, gør vi det oftets ved at lave et eventyr med figurerne fra gratisversionen, hvor prinsen og prinsessen tager på tur i skoven, hvor de møder den onde heks, der tryller prinsen om til et egern. For at få hjælp drager prinsessen og prinsen (egernet) længere ind i skoven, hvor de møder dragen der gør dem bange, og får dem til at flygte. Endelig møder de så den gode fe, der tryller prinsen (egernet) tilbage til sin oprindelige skikkelse. Mens vi fortæller historien benytter vi forskellige stemmer til de forskellige figures tale, og trylleriet foregår ved at vi klikker på pauseknappen og skifter mellem prinsefiguren og egernfiguren.

Efter at have lavet eventyret klikker vi på gem, og viser de igen, denne gang som en dukkefilm der ligger på iPad’en. Derefter får børnene så selv lov til at prøve, og oftest forsøger e at lave en historie der minder om den vi lavede, og ofte bliver de ret pjattede undervejs. Og ofte bliver de mindre interesseret i at lave et produkt, men synes det er sjovest at lege med figurerne, enten som figurer i deres historier, eller ved at eksperimentere med figurernes former, Hvis man fx gør den gode fe meget, meget, meget stor, bliver hele skærmen fyldt med lyseblå farve, hvilket mange børnehavebørn synes er rigtigt sjovt.

Hvordan kommer man igang

Herunder kan du downloade / se en manual til at komme igang med app’en PuppetPals.